W każdej firmie opracowywana jest procedura, która opisuje, na czym polegać będzie ochrona przed szkodnikami. W zakładach, które zajmują się produkcją i przetwarzaniem żywności jest to w szczególności istotne. O to, by na teren firmy nie dostały się gryzonie, czy robaki powinno się również dbać na magazynach i w przechowalniach żywności.
Monitoring pest control to ustalony przedtem zbiór reguł i działań, których zadaniem jest zwalczanie owadów, ptaków a także gryzoni. Ponadto jest nim również stałe monitorowanie, czy się nie namnażają. O ile do tego dochodzi należy wdrożyć środki zaradcze. W pewnych sytuacjach wystarczy zmienić drzwi lub zabezpieczyć nie gorzej żywność. Zdarza się, że konieczne jest rozstawienie pułapek, które będą wyłapywać pojawiające się szkodniki. Te, które najczęściej ukazują się tam, gdzie produkowana, przetwarzana lub przechowywana jest żywność to ptaki, gryzonie, szczury i myszy, owady pełzające i latające. Dzięki pest control można je wyeliminować. W niektórych firmach tworzone są specjalne działy, które monitorują stan czystości i przy pojawiających się nieprawidłowościach w tym samym momencie reagują. Czasami za monitoring szkodników odpowiada zewnętrzna firma, której pracownicy pojawiają się na zakładzie co jakiś czas i sprawdzają, czy wszystkie procedury są zachowane. Które rozwiązanie jest lepsze? Oba są bardzo dobre. Zatrudnienie kogoś specjalnie w firmie będzie nieco droższe niż delegowanie monitoringu czystości zewnętrznej firmie. Poza tym zewnętrzna firma zatrudnia specjalistów, którzy dużo lepiej przeprowadzą konieczną dezynfekcję.
Zobacz również: pest control świętochłowice.