Wyroby czekoladowe to ulubione słodycze większości z nas. Smak czekolady nieprzerwanie kojarzy nam się z dzieciństwem, gdy jako dzieci zajadaliśmy się słodkimi, ciemnymi tafelkami i brudziliśmy sobie nimi buzie. Od lat czekolada wytwarzana jest przez maszyny do czekolady i dzisiaj należycie nie robi się jej już ręcznie, w tradycyjny sposób. Tradycje robienia czekolady są bardzo stare, sięgają już kilkuset lat wstecz. Wtedy to obecnie ktoś 1-szy raz wpadł na pomysł, by zrobić pierwszą czekoladę.
Dzisiaj już nie projektuje się jej w ręczny osób do użytku komercyjnego. Tylko niewielkie partie wytwarzane są ręcznie, a do większości zastosowań wykorzystywane są maszyny cukiernicze, które topią kakao z mlekiem i innymi dodatkami, a także mieszkają i przelewają w specjalnych form, w których gorąca czekolada zastyga i produkuje wzór znanej nam tabliczki. Dzisiaj czekolada nie jest również zawijana ręcznie. Wszystko robią zawijarki do czekolady, do których wpadają tabliczki i które otaczają je warstwą sreberka, a później wierzchnim opakowaniem. Proces pakowania, sortowania i oznaczania także odbywa się przez maszyny, które specjalnie się do tego sortuje. Czekoladę robi się w wielkich kadziach, do kadzi tych wsypuje się wszystkie składniki z receptury i podgrzewa je na tyle, że zostaje ona roztopiona i miesza się z innymi składnikami w stanie płynnym. Dzięki wielogodzinnemu mieszaniu i odparowaniu możemy uzyskać doskonałą jakość czekolady i elegancką barwę. Smak również jest taki jak kiedyś, kiedy robiono ją ręcznie.
Więcej: Checkweigher.