Sposób przechowania żywności

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, w trakcie zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle znamy w wersjach domowych użytych na własny użytek, ale te urządzenia są także dostępne w wersjach fachowych użytych do gastronomii i do różnego rodzaju zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, więc są w stanie jednorazowo zamrozić w rzeczywistości spore ilości produktów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest taki sam i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która w pełni zamraża produkty nawet do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka forma zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i głównie bezpieczna dla produktów spożywczych. Nie psują się one przez to, że w pełni zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednakże drogie, więc wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysokimi kosztami. Pomimo wszystko w bardzo wielu przypadkach po prostu te koszty powinno się ponieść, bo są niezbędne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują wykorzystanie przede wszystkim w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała przeznaczenie także w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Sprawdź: chlodniemroznie.pl

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz