Zbliża się Tłusty Czwartek

Pączki nie są wypiekiem, który prawie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku powinno się nie jedynie dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono zatem w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie zawsze jest banalnie zwyczajne. Okazuje się bowiem ze, by upiec pączki na tłusty czwartek, należy rozrobić drożdże w mleku o stosownej temperaturze. Ta nie ma możliwość być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie może także być za zimne, bo przez to drożdże też nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest zwyczajne i zwykle wynika ono z kwalifikacji i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie posiadają z tym najmniejszego problemu. One w bardzo wielu sytuacjach również na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie ma dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo ważne jest także jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest zwyczajne. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je należy bardzo długo, zanim przybierze dopasowana konsystencje. W późniejszym czasie takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to intuicyjne. Dlatego kilka osób, nawetdosłownie te, które umieją piec, w dużej liczbie przypadków kupują pączki gotowe. Kiedy pączek posiada swoje święto i oni preferują mieć chwile dla siebie. Gdy kupią pączki w sklepie posiadają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Warto zobaczyć: Tłusty czwartek.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz