Audyt w firmie

Każda firma musi spełnić inne wymagania, ażeby mogła funkcjonować na rynku. Są firmy które muszą mieć koncesję lub różnorakie pozwolenia, niemniej jednak są także takie, wobec których umotywowane staje się wymaganie zaprojektowania specjalnych audytów. W sytuacji firm produkcyjnych z sektora spożywczego standardowy jest audyt DDD, czyli audyt biologa terenowego.

Taki audyt jest sprawdzeniem stanu otoczenia firmy i ma za zadanie określenie stopnia bezpieczeństwa otoczenia, w jakim ta firma funkcjonuje. W przypadku produkcji żywności szczególnie ważne jest, by sąsiedztwie firmy nie zagrażały różnego rodzaju szkodniki, bo mogą one wpłynąć nie tylko na jakość pracy i kulturę działania, niemniej jednak również na bezpieczeństwo wyrobów, które w takim zakładzie usługowym powstają. Z tego również względu biolog terenowy musi się przyjrzeć otoczeniu firmy i zdecydować, czy jest ona bezpieczna, czy także coś jej zagraża i w związku z tym niezbędne byłoby wykonanie konkretnych działań mających na celu poprawienie bezpieczeństwa. Badania biologa terenowego nie są ani długie, ani też zbytnio kosztowne, niebezpieczne czy problematyczne. Podczas audytu firma może normalnie funkcjonować, natomiast biolog zajmuje się swoimi zadaniami. W jego ocenie pojawią się różne wskazania dla firmy i w szczególności istotne jest, aby przedsiębiorstwo się do nich stosowało. Nie są to wyłącznie puste zalecenia, ale wskazówki podyktowane przede wszystkim doświadczeniem w innych placówkach, więc na 100 procent pomogą one w ogromnym stopniu w działaniu i przełożą się na zwiększenie bezpieczeństwa zarówno dla pracowników, jak i dla późniejszych klientów firmy.

Polecamy: https://www.biologterenowy.com.pl

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz