Woda, przynajmniej była najczystsza, nie za każdym razem posiada takie właściwości i parametry, ażeby można ją było dowolnie wykorzystywać. W sytuacji wykorzystania wody do produkcji żywności, do produkcji leków lub kosmetyków, a również we wszelakiego rodzaju laboratoriach, woda musi być oczyszczona ze zbędnych ładunków elektrostatycznych. Do tego celu wykorzystuje się specjalne urządzenia do dejonizacji, w skład których wchodzą m.in. listwy dejonizacyjne albo specjalne pistolety.
Wodę dejonizowaną wykorzystuje się tak, jak pisaliśmy powyżej w gastronomii i kosmetyce, ale ma ona również użycie w myjniach samochodowych, w procesach produkcji tekstyliów, w procesach galwanizacyjnych i przy produkcji szkła i metali. Listwa jonizująca z takich urządzeń wykorzystywana jest również w trakcie przygotowania wody dla szpitali, sanatoriów, gabinetów medycznych i laboratoriów. Wykorzystanie wody dejonizowanej notuje się też w rolnictwie i w przemyśle drukarskim. Dzisiejsza woda jest bardzo mocno naładowana ładunkami elektrostatycznymi i przez to nie można jej wykorzystać w każdym zakresie. W procesie usuwania dodatnich i ujemnych jonów dejonizacja sprawia, że woda otrzymuje parametry, przy których może być swobodnie wykorzystywana. Szeroki zakres stosowania pokazuje jasno, że woda, jaką dysponujemy codziennymi, nie jest zbyt dobrej jakości. Rozpuszczone w niej związki sprawiają, że w wielu procesach technologicznych w stanie pierwotnym byłaby zwyczajnie bezużyteczna. Umiejętne jej oczyszczenie sprawia, że przemysł może skorzystać bez konieczności narażania się na gorszą jakość wyrobów.
Sprawdź: dejonizacja.