Komory szokowego mrożenia służą do szybkiego mrożenia towarów do bardzo niskiej temperatury. Mogą w 90 minut zmienić temperaturę półproduktów albo gotowego dania z temperatury, w której były one przygotowywane do temperatury -20 stopni. Tak krótki proces chłodzenia lub mrożenia usprawnia produkcję żywności i sprawia, że można jej stworzyć znacznie więcej w krótszym czasie.
Proces, którym jest mrożenie szokowe umożliwia na dłużej zachować świeżość produktów takich jak warzywa i owoce. We wszystkich zakładach przetwórczych, w którym przerabia się owoce i warzywa, znajdują się komory szokowego mrożenia. Dzięki zastosowaniu tej nowoczesnej, choć znanej od lat technologii, można sprzedawać mrożone sezonowe warzywa przez całe 356 dni w roku. Co istotne w procesie szybkiego mrożenia nie tracą one swoich właściwości odżywczych. Dzięki temu można cieszyć się smakiem mrożonych truskawek, malin, czy dyni przez cały rok. Wiadomo, że w postaci świeżej zwłaszcza owoce bardzo szybko się psują – zaczynają gnić i nie nadają się do spożycia. Dzięki mrożeniu ich smak dostępny jest dla chętnych w każdym momencie wówczas, gdy mają na to ochotę. Mrożenie i schładzanie szokowe pozwalają zachować smak i wartości odżywcze dań, które całkiem inaczej świeże dostępne byłyby wyłącznie na chwilę. Któż z nas nie cieszy się smakiem mrożonych pyz lub pierogów, które można przygotować w prosty sposób w kilkanaście minut? A mrożone zupy, gotowe do zjedzenia w sześćdziesiąt minut? Dania mrożone ułatwiają życie nie tylko zapracowanym, niemniej jednak też tym, którzy słabo gotują a lubią smacznie zjeść.
Warto sprawdzić: mrożenie szokowe.